Solana novosti – Ostanite u toku!

Sjajno je da ste zainteresovani da budete u toku sa #SaveSalina kampanjom. Ovdje ćete naći novosti o solani – na krilima i u posebnom izdanju.

 

 

Prijavite se za Salina Newsletter (samo na engleskom)!

Twitter-Feed

Ja sam dijete Solane, by Muzafer Beljo Čauši

Ulcinjani znaju što to znači: odrastao sam na ‘slanom hlebu’, slatkom kao šećer. Zarađivao ga je i donosio otac koji je decenijama radio na Solani.
Svake godine, negdje baš početkom avgusta s posla bi se vratio otac i uzbuđen i srećan donosio, kako je govorio, ‘cvijet soli’. Predavao ga je radosno mami i ona ga je primala baš kao što se prima najljepši cvijetni buket. Znao sam da se nešto značajno i važno događa, ali sam bio mali da znam da su Solanom procvjetali prvi sniježnobijeli kristali.
Taj je prvi kristal, predznak bogate berbe soli, bio najljepši ukras u našoj kući, do narednog ljeta, kada ga je smjenjivao novi.
Mnogo godina kasnije saznao sam i shvatio da je slani kristal zaista bio najljepši cvijet i razumio mamine srećne suze.
Ja se nadam, ja vjerujem, ja sam ubjeđen da će opet, sada tužna i jalova solanska polja, opet cvjetati. Da će ih usred ljeta ljeta prekrivati sniježni, blistavi slani cvjetovi. Da će neki novi dječaci gledati zbunjeno u svoje roditelje kako se vesele slanoj grudvi i brinuti zajedno sa svojim mamama da usred avgusta ne pljusne plaha kiša. Ja vidim slane cvjetove opet u staklenim vitrinam ulcinjskih kuća. Link to ulcinjsalina.me

© Adrian Perovic

 

Solana će biti park prirode, Gabano se ne javlja

Dnevne Novine “Vijesti” objavile su 7.avgusta 2018. godine članak u kojem Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, navodi da Ministarstvo iščekuje pismo namjere francuskih investitora, koji su, prema izjavi Ministra, ranije iskazali interesovanje da preuzmu gazdovanje Solanom i obnove proizvodnju soli. Odluke o procesu zaštite ovog područja neće biti podnešene Vladi dok obećano pismo ne stigne. U članku je takođe navedeno da će Solana biti proglašena zaštićenim područjem do kraja ove godine.
Više informacija o ovoj temi pročitajte na: http://www.vijesti.me/vijesti/solana-ce-biti-park-prirode-gabano-se-ne-javlja-999541

 

 

Premijera filma u Ulcinju –                           Putovanje kroz generacije

U subotu, 4. avgusta 2018. godine, MSJA je predstavio prvi dokumentarac urađen od strane lokalne zajednice. Mlada umjetnica Edina Mustafic je autorka filma koji istražuje odnos osoba različitih generacija u Ulcinju prema Ulcinjskoj solani.

Otvaranje izložbe «Poređenje džina»

U ulcinjskom Starom gradu u četvrtak, 2. avgusta je otvorena izložba fotografija “Poređenje džina”. Pozdravni govor je popraćen anegdotom koju je ispričao bivši radnik solane kao i koncertom lokalnih umjetnika.

Izložba-Poređenje džina kroz objektiv-Ulcinjska solana
U period 2. do 6. avgusta u Ulcinju će biti organizovana izložba “Poređenje džina kroz objektiv-Ulcinjska solan” koja je nastala u saradnji MSJA i mladog fotografa Adriana Perovića. Izložba će biti predstavljena tokom godine i u drugim gradovima Crne Gore. Preko 70 fotografija, uključujući i stare fotografije, se fokusiraju na trenutno zatvorenu solanu.

Prvi pačići šarene utve na Ulcinjskoj solani

Po prvi put u istoriji je potvrđeno da šarena utva (Tadorna tadorna) gnijezdi na Solani, tokom monitoringa gniježđenja u junu. Istovremeno je uočeno da su gnijezda flamingosa poplavljena zbog velikih padavina. Dok god pumpni sistem na solani ne radi, ne postoji regulacija vodnog režima i nivo vode se podiže ili opada u zavisnosti od količine padavina. Suša predstavlja opasnost za ptice koje gnijezde na tlu. Normalno su njihova gnijezda zaštićena konstantnim nivoom vode od predatora kao što su lisice. Međutim, kada opadne nivo vode, ovi predatori mogu da upadnu u gnijezdo. Održavanje vodnog režima je veoma bitno za održavanje uloge Ulcinjjske solane kao odmorišta i gnijezdilišta za ptice.

© Peter Sackl

Tokom međunarodnog dana ptica selica (12.05.2018) organizovan je izlet na Ulcinjsku solanu. Posjetioci su tog dana uživali u brojnim pticama, a sa osmatračnice su mogli vidjeti i flamingose kako prave kupe za gniježđenje.

© CZIP

© CZIP

4. Međunarodna konferencija o zaštiti Ulcinjske solane
24. april 2018.
Da li će godine sprovođenja kampanje od strane EuroNatur –a i partnera za zaštitu Ulcinjske solane konačno biti nagrađene? Tokom međunarodne konferencije ministar iz nadležnog ministarstva u Vladi Crne Gore potvrdio je da se priprema proglašenje parkom prirode.
Ulcinjska Solana je jedno od najvažnijih odmarališta za migratorne vrste ptica na istočnom Jadranu. Kako bi zaštitili ovo područje EuroNatur i lokalne partnerske organizacije organizovali su 4. Međunarodnu konferenciju 18. aprila, na kojoj je učešće uzelo više od 80 predstavnika među kojima su bili i visoki zvaničnici.
Crnogorski ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović, izjavio je na konferenciji da je Vlada njegove zemlje odobrila preporuku za zaštitu Ulcinjske solane, i kreirala jasnu mapu puta za zaštitu ovog područja. Prema ministrovoj izjavi, zaštita bi trebalo da obuhvati cijelo područje solane (zaštićeno područje u skladu sa IUCN kategorijom V), da se ponovo uspostavi proizvodnja soli i ekološka vrijednost tog područja, i da se područjem upravlja efikasno.
Izgleda da će duga priča o praznim i neispunjenim obećanjima o zaštiti Ulcinjske solane ipak imati srećan kraj. Organizatori konferencije su pozdravili javno obećanje ministra, i obavezali se da će se, čim solana bude dobila siguran status zaštićenog područja, posvetiti podršci ekološke obnove i proizvodnji soli. Do tada, EuroNatur i partneri će pomno pratiti sljedeće korake crnogoske Vlade. U skladu sa tim, zajedničko pismo sa sumiranim ishodom konferencije je već poslato ministru Raduloviću.

 

Like It? Share It:
Zur Petition